Trappen

ArchLand00013.pngTrap (basis)

Gereedschap

Gereedschappenset

Trap (basis)

inset_55.png 

Architectuur

Met dit gereedschap kunt u door middel van een dialoogvenster een trap tekenen in 2D en 3D. Deze trap wordt automatisch gecreëerd als een parametrisch object (2D en 3D) dat u makkelijk kunt bewerken via het Infopalet. De trappen die u op deze manier creëert, zijn standaardtrappen met een beperkt aantal parameters. Als u meer uitgebreide objecten wenst te plaatsen, kunt u het commando Trap (uitgebreid) gebruiken in de module Vectorworks Architectuur.

De beschikbare instellingen en methoden van het gereedschap hangen af van de module die u gebruikt:

        Vectorworks Standaard en Landschap: mogelijkheid om rechte trappen te creëren.

        Vectorworks Architectuur: mogelijkheid om zowel rechte trappen als L-vormige, U-vormige (met bordes of verdreven treden) en spiltrappen te creëren.

escalier_mode.png 

Rechte trap

Om een rechte trap te creëren:

1.      Activeer het gereedschap Trap (basis) in de set Architectuur. De cursor verandert in een plusteken.

2.      Klik om het invoegpunt vast te leggen en klik dan nogmaals om de breedte van de trap te bepalen.

3.      Beweeg de muis in loodrechte richting om de lengte van de trap te bepalen; naarmate u de muis verder weg van het beginpunt beweegt, verschijnen er meer traptreden.

4.      Klik een laatste keer om de trap te voltooien. Er wordt een dialoogvenster geopend.

Het is niet nodig om de afmetingen reeds van bij het begin exact te tekenen. Vooral de oriëntatie van het eerste segment is belangrijk omdat dit bepalend is voor de oriëntatie van de trap zelf. De lengte en breedte van de trap kunt u nadien nog aanpassen in het dialoogvenster dat wordt geopend.

Een trap bewerken

Er bestaan twee manieren om een trap te bewerken:

        met het gereedschap Trap (basis): klik met de plusvormige cursor op de trap die u wilt bewerken. Hiermee opent u opnieuw het instellingenvenster dat u heeft gebruikt voor het aanmaken van de trap.

        Met het Infopalet: selecteer de trap en pas de waarden aan in het Infopalet. Hier vindt u de belangrijkste parameters terug uit het instellingenvenster.

De velden Traparm 2, Traparm 3 en Aantal verdreven treden zijn niet van toepassing op rechte trappen.

Arch00016.pngL-vormige, U-vormige en spiltrappen

In Vectorworks Architectuur kunt u naast rechte trappen ook L-vormige, U-vormige en spiltrappen creëren met dit gereedschap.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Een eenvoudige trap creëren

Een uitgebreide trap creëren