Achtergronden op basis van panoramische afbeeldingen creëren

Wanneer u een panoramische achtergrond gebruikt, gedraagt deze zich als een oneindig grote, van een textuur voorziene bol of kubus die rond het midden van het model ligt. De virtuele bol of kubus is zodanig groot dat de weergave niet verandert wanneer u de kijkafstand aanpast. Wanneer u het aanzicht wijzigt zal u merken dat een andere deel van de afbeelding op de achtergrond zichtbaar is. Dit draagt bij tot het driedimensionele aspect van het model.

HDRI_ex.png 

Een panoramische afbeelding als achtergrond wordt gerenderd als een combinatie van een achtergrond en lichtbronnen. Het is echter ook mogelijk om één achtergrondhulpbron te gebruiken die de omgeving voorstelt, een andere die de lichtbronnen bevat (zie Omgevingslicht) en nog een andere voor de reflectie (zie Renderworksstijlen creëren). Panoramische achtergronden worden ook gebruikt in Renderworksstijlen.

Enkel of dubbel gebruik van een panoramische achtergrond

Creatiemethode

Gebruik één panoramische achtergrondhulpbron om zowel de omgeving als de indirecte belichting te genereren

Creëer een panoramische achtergrond en pas deze toe op de laag. Het dialoogvenster ‘Omgevingslicht’ (dat u oproept via het commando Omgevingslicht) is standaard ingesteld volgens de lichtinstellingen van de huidige achtergrond.

Gebruik één panoramische achtergrond om enkel de omgeving te genereren

Creëer een panoramische achtergrond en pas deze toe op de laag. In het dialoogvenster ‘Omgevingslicht’ selecteert u de optie ‘Geen’.

Gebruik één panoramische achtergrond om enkel de indirecte belichting te genereren

Creëer een panoramische achtergrond, maar pas deze niet toe op de laag. In het dialoogvenster ‘Omgevingslicht’ duidt u de optie Vanuit geselecteerde achtergrond aan en selecteert u de hulpbron.

Gebruik één panoramische achtergrond voor de omgeving en een andere achtergrondhulpbron  voor de indirecte belichting

Creëer een eerste panoramische achtergrond (voor de omgeving) en pas deze toe te passen op de laag. Creëer een tweede panoramische achtergrond maar pas deze niet toe op de laag. In de plaats daarvan selecteert u in het dialoogvenster ‘Omgevingslicht’ u de optie Vanuit geselecteerde achtergrond aan en selecteert u de tweede hulpbron (voor de indirecte belichting).

In een perspectiefprojectie krijgt u het beste renderingsresultaat. In een orthogonale projectie kunt u belichting en reflecties toepassen op een panoramische achtergrond, maar door het enge gezichtsveld zal de achtergrond worden weergegeven met slechts één achtergrondkleur.

Opgelet: wanneer zowel de panoramische achtergrond als de tekening een zon bevat, lopen de stralen van deze lichtbronnen mogelijk in verschillende richtingen en werpen de objecten meerdere schaduwen.

Om een panoramische achtergrond te creëren:

1.      Creëer de hulpbron voor de achtergrond zoals beschreven in Renderworksachtergronden creëren.

2.      Selecteer bij Achtergrond de optie ‘panoramische afbeelding’.

3.      Selecteer het afbeeldingsbestand dat u wenst te gebruiken. De geschikte bestandsformaten zijn .hdr, .jpg en .png. De afbeelding wordt automatisch naar een formaat met lengte- en breedtegraad geconverteerd. U kunt hiervoor ook een OpenEXR-bestand (.exr) gebruiken.

Het dialoogvenster ‘Bewerk panoramische afbeelding’ wordt geopend.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Renderworks achtergronden toepassen

Renderworksachtergronden creëren

Natuurgetrouwe lucht als achtergrond

Omgevingslicht

Kleuren aanbrengen

Renderworksstijlen