Importinstellingen voor DXF/DWG- en DWF-bestanden

De procedures voor het importeren van DXF/DWG- en DWF-bestanden zijn haast identiek. Wanneer u een DWF importeert, worden de tekenobjecten eerst geconverteerd naar DXF/DWG en vervolgens omgezet naar het Vectorworksformaat (VWX). Wijzig de importinstellingen om een maximale integriteit van het bestand te waarborgen. Het maakt niet uit of u één bestand of meerdere bestanden importeert, de instellingen blijven dezelfde.

Het eerste dialoogvenster, ‘Importeer DXF/DWG-bestand’ (of ‘Importeer DWF-bestand’) bevat belangrijke basisinstellingen. Als u niet tevreden bent met de importresultaten op basis van deze instellingen, doorloopt u de importprocedure opnieuw en klikt u op de knop Geavanceerd. Hierdoor wordt een nieuw dialoogvenster geopend met bijkomende importinstellingen.

Opties die niet van toepassing zijn op het huidige bestand worden grijs weergegeven en zijn voorzien van meer uitleg. Als het te importeren bestand bijvoorbeeld geen punten bevat, zullen de parameters in deze sectie niet beschikbaar zijn en verschijnt de melding “Er werden geen Points teruggevonden”.

Als het bestand geen echte lijndiktes gebruikt, kunt u de DXF/DWG-lijnkleuren omzetten naar Vectorworks lijndiktes voor de import (in het dialoogvenster Ken lijndikte toe aan kleuren’).

Bovendien kunt u veelgebruikte instellingen bewaren als een set. Hierdoor zal het publiceren sneller en eenvoudiger verlopen.

Basis importinstellingen

In de dialoogvensters ‘Importeer DXF/DWG-bestand’ en ‘Importeer DWF-bestand’ vindt u de basisinstellingen voor import.

Geavanceerde importinstellingen: Bewaarde instellingen

Geavanceerde importinstellingen: Categorie Plaatsbepaling

Afhankelijk van de coördinaten van het geïmporteerde bestand, kunnen objecten in het bestand ver van het interne nulpunt liggen, wat problemen kan geven bij een OpenGL-rendering en met de rekennauwkeurigheid vanwege afrondverschillen. Het is aangeraden om de tekening bij het importeren te centreren op het interne nulpunt en de bestanden die u daarna importeert uit te lijnen met het eerst geïmporteerde bestand. Normaal gesproken valt het interne nulpunt samen met het midden van de pagina, zodat bij het importeren de objecten ook worden gecentreerd op het midden van de pagina.

Soms worden DXF/DWG- of DWF-tekeningen opgesplitst en opgeslagen als aparte bestanden, zoals verschillende gebieden van een groot stadsplan. Als er meerdere bestanden zoals deze in één bestand worden geïmporteerd, is het nodig de coördinaten van de deelbestanden uit te lijnen en hun schalen gelijk in te stellen. De aanbevolen workflow is om het eerste bestand te importeren met de instelling Centreer het eerst geïmporteerde bestand en lijn alle volgende daarop uit (aanbevolen) in de categorie Plaatsbepaling.

Geavanceerde importinstellingen: Categorie Omzetting

Geavanceerde importinstellingen: Categorie Klassen/Lagen

Geavanceerde importinstellingen: Categorie Kenmerken

Geavanceerde importinstellingen: Categorie Blocks

Geavanceerde importinstellingen: Categorie Objecten

Geavanceerde importinstellingen: Categorie Opruimen

ArchLand.pngGeavanceerde importinstellingen: Categorie GIS

Wanneer u in het dialoogvenster ‘Importeer DXF/DWG-bestand’ of ‘Importeer DWF-bestand’ de optie Dit bestand bevat geogerefereerde geometrie aanvinkt, wordt de categorie GIS toegevoegd aan de geavanceerde instellingen. (Merk op: dit is enkel mogelijk bij het importeren van een enkel bestand, niet bij een gegroepeerde import.)

De extra georeferentie-instellingen zorgen ervoor dat de geometrie wordt geïmporteerd met behulp van het gekozen coördinatensysteem. Dit coördinatensysteem wordt bij het importeren eveneens toegekend aan de laag.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

DXF/DWG of DWF-bestanden importeren

DXF/DWG- en DWF-bestanden importeren